• Winnica Meloni Vini – Polarti

    meloni3Historia, która rozpoczęła się ponad sto lat temu w małym domku w Selargius na Sardynii.

    Historia winnicy  rozpoczęła się ponad sto lat temu, w 1898 roku, w domu znajdującym się w Selargius, małym miasteczku kilka kilometrów od Cagliari: Domu Meloni. Jej założyciel, Pietro Meloni, całą swą miłość i pasję do ziemi, rolnictwa i do dobrego wina przekazał swojemu synowi Efisio, któy przekształcił dom w jedną z najważniejszych winnic we Włoszech. Ale każda historia, aby stać się nieśmiertelną, potrzebuje nowych ludzi, aby ją kontynuować.

    Dzięki Efisio oraz następnym trzem pokoleniom, które zajmowały się gospodarstwem rodzinnym, winnice rozwijały się według określonych kryteriów, co pozwoliło każdej winorośli rosnąć w ich idealnym środowisku. Efisio Meloni wybrał taką ścieżkę rozwoju winnicy, która na zawsze odmieniła jej przyszłość.

    Synowie Franco i Alfredo, Giampiero i Marcello, Giancarlo i Rossella, otrzymali podatny grunt do wzrostu: rodzinną tradycję.

    Związek z przeszłością stał się ich wartością w życiu, czuli się dumni i odpowiedzialni do tego, aby kontynuować tradycję z tą samą pasją przekazywaną im przez lata. Dzieci Efisio poświęciły się pracy z troską i uwagą godną prawdziwych rzemieślników.

    To, jak się czuli: prawdziwi rzemieślnicy ziemi i winorośli. Tylko głębokie zaangażowanie w każdy najmniejszy szczegół mógł zapewnić najwyższą jakość, na którą pracowały wszystkie pokolenia.

    Doświadczenie poprzednich pokoleń było skarbem, który należało chronić a jednocześnie kontynuować i wykorzystywać. Przyszłość przybyła bez pukania i Rodzina Meloni wiedziała,że należy przywitać ją z odwagą i świadomością.Poprzez wprowadzenie innowacyjnych technik do wykorzystania moszczu i wina wyeliminowania użycie dodatków chemicznych, aby zapobiegać i ograniczyć stosowania pasteryzacji dwutlenkiem siarki.

    Ta filozofia,której broniła z zapałem i wysiłkiem, doprowadziła ją w końcu do podjęcia wyzwania, jakim jest biologiczna produkcja wina. Meloni Vini stała się jedną z pierwszych firm we Włoszech, która to osiągnęła.

    Już na progu 100-lecia założenia firma otrzymała tytuł największego organicznego plantatora w kraju, a w 1995 roku 200 hektarów winnic przeszło całkowicie do upraw ekologicznych, certyfikowanych przez ICEA (Instytut Certyfikacji Etyki i Środowiska ). W ten sposób pasja, doświadczenie z przeszłości i perspektywy na przyszłość zostały ze sobą połączone. To, co Efisio zawsze chciał dać swoim dzieciom oraz winnicy zrealizowało się.

    Wszystko to doprowadziło do produkcji win organicznych wysokiej jakości, uznanych i nagradzanych w konkursach regionalnych, krajowych i międzynarodowych. Bogaty zbiór win eksponowany jest w salach Selargius, w miejscu, gdzie jednego dnia wszystko się urodziło i żyje do dziś.

             

    Argomenti Simili

    Post Tagged with , , , , , ,
Comments are closed.