• Liquoreria Collu – Villasor – Sardegna

    Liquoreria Collu – Villasor – Sardegna

    phpMTKF9vLiquoreria Collu pochodzi z Villasor, której godłem jest zamek Siviller, zbudowany w roku  1415, teraz, zabytkiem, historii i tradycji.
    Liquorieria Collu podchodzi  z pasją i mądrością do starożytnej tradycji ,  przekształca bogaty w wyborze typ roślin Sardynii w niezwykły eliksir, który rozgrzewa serca .
    Tak jak Sardyńczycy tak i nasze smaki są proste ale tez silne i zdeterminowane.
    Sardynia pozostawała przez tysiąclecia w swojej archaicznej cywilizacji w historii ; udało się utrzymać wyraźnie zdefiniowane jego właściwości ze względu na jego izolacji geograficznej , co sprzyja rozwojowi smaków i alkoholów niezwykle oryginalne.

    Najbardziej znany destylat na Sardynii jest Mirto.

    MIRTO

    W starożytności, dla jego piękna i elegancji, Mirto (Myrtus communis), była świętą rośliną na planecie Wenus.
    Jest częścią Morza Śródziemnego, i jest głównym składnikiem, typowego dla Sardynii, likieru , od którego powstaje jego nazwa.
    Jagody, dają ten piękny, purpurowy kolor, silny w zapachu, bardzo rzadko spotykany.
    Dobrze zmrożony, Mirto, komponuje się cudownie z wszystkimi deserami.

    Składniki:  Alkohol- cukier -jagody z Sardynii

    limLIMONCELLO

    Od zanurzenia w alkoholu skórki cytryny rodzi sie limoncello , tradycyjny likier włoski. Jest doskonałym deserem sam w sobie ale ze względu na jego intensywny smak może towarzyszyć deserom oraz sorbetom. Podawany schłodzony.

    Składniki: Alkohol- cukier- świeże cytryny

    MARIA LUISA

    Sprowadzone do Europy przez Hiszpanów w XVIII wieku, Maria Luisa (werbena cytrynowa). W przeszłości przypisywano liścią magiczne moce a zebrane w noc świętego Jana pragnienie miłości. Maria Luisa pochodzi od starej receptury którą Liquoreria Collu powtarza.

    SKŁADNIKI: Alkohol- cukier- liście Marii Luisy

    CARRUBA

    Carruba (Ceratonia siliqua) przybyła do Sardynii z bliskiego wschodu dzięki Hiszpanom i Arabom. Jej nasiona były używane jako środek do jednostki misury do metali i innych cennych kamieni. Po cennych zasobów w całym basenie Morza Śródziemnego , z chleba świętojańskiego (czarne złoto Cypru ) jest obecnie jednym z “zapomnianych owoców” , odnalezionych przez Liquoreria Collu. Jego alkohol , jak również jest bardzo smaczny , to doskonały naturalny środek dezynfekujący w środku. Najbardziej używany po posiłku, ale również z dużą lodu jako aperitif .

             

    Argomenti Simili

    Post Tagged with , ,
Comments are closed.